Utbilda dig till naprapat

26/10/2020
Naprapati

Går du i tankarna på att utbilda dig till naprapat? För dig som har passion för att behandla människor med ont i muskler och leder är detta yrke något för dig. I Sverige är utbildningsmöjligheterna begränsade, för att utbilda dig till naprapat behöver du bli antagen på Naprapathögskolan i Stockholm. 

Naprapathögskolan och Naprapatprogrammet

Naprapathögskolan är en privat högskola som grundades 1970 av Björn J:son Berg och är idag ensamma om att utbilda framtidens naprapater i Sverige. Det är inte alltid ett lätt beslut att välja en utbildning och känna att det är det rätta valet. För att hjälpa eventuella studenter anordnar därför Naprapathögskolan öppet hus för nyfikna. Datumen för dessa går att hitta på deras hemsida och det finns flera goda anledningar till att närvara för dig som vill lära dig mer om utbildningen. Under öppet hus dagen lottas nämligen gratis platser ut till deras förberedande kurser. Dessa kurser är för dig som är nyfiken men inte riktigt känner dig säker på om det är värt investeringen i tid och pengar. Utbildningen är trots allt 4 år och kommer med en kostnad som du själv behöver stå för. För aktuella priser och kursupplägg rekommenderar vi att du läser mer på deras hemsida

Naprapatprogrammet är en specialistutbildning inom manuell medicin på 4 år. Att studera detta program innebär att du behöver ägna stora delar av din vardag då studietakten är på heltid. Utbildningen är både teoretiskt och praktiskt lagd, programmet är under tillsyn av staten och du som student har rätt till studiemedel från CSN. 

Söka jobb som naprapat

Idag bedöms arbetsmarknaden vara god för nyexaminerade naprapater. Behovet för naprapater är stort i Sverige, det finns många anledningar till detta men en stark bidragande faktor är andelen människor som får besvär i muskler och leder. Denna folksjukdom ökar och leder till att fler och fler sjukskriver sig inom arbetslivet. För dig som valt att jobba som anställd hos en klinik eller annan typ av organisation så kan dessa två tips hjälpa dig att komma igång med sökandet:

  1. Jobbportaler som exempelvis Arbetsförmedlingen kan vara ett bra ställe att först kika runt på. Det är ingen garanti att dessa jobbportaler har just din dröm tjänst men kan vara en bra start. 
  2. Idag finns det flera Facebookgrupper som är nischade på att annonsera lediga tjänster inom naprapati. Det räcker med att söka efter “lediga jobb naprapat” på facebook för att hitta relevanta grupper som du kan gå med i. 
  3. Idrottsföreningar och företag anlitar naprapater i högre utsträckning. Kontakta föreningar och företag som jobbar med företagshälsovård.

Lön som naprapat

Din lön som naprapater kan variera väldigt mycket, skillnaderna är stora runt om i landet. En annan faktor som påverkar din lön är om du väljer att jobba som anställd eller driva din egen klinik. För dig som väljer att starta en egen klinik är det förstås antalet kunder per månad som avgör vad din lön blir. Enligt SCBs så är naprapater, sjukgymnaster och arbetsterapeuter kategoriserade tillsammans, dessa yrkestitlar har en snittlön på 33 200 kr i månaden. Du kan läsa mer om denna klassificering och hur lönen utvecklas per år på scb.se


Relaterade artiklar